Placki arabskie
Składniki na 2 placki:
200 ml białej mąki orkiszowej lub pszennej, tortowej
- 100 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka masła klarowanego marki Sertop
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do robota kuchennego lub mieszamy ze sobą ręcznie w misce, do momentu otrzymania gładkiej, jednolitej masy, w razie czego dodajemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na dwie równe połówki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, kładziemy na niej połowę ciasta i rozwałkowujemy cienko na grubość 2-3 mm, formując kształt koła. Czynność powtarzamy.
Placki wkładamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy pojawią się „bąble”, przewracamy je na drugą stronę. Warto pamiętać, że takie placki robią się błyskawicznie i trzeba pilnować, aby ich zbytnio nie przypiec, bo spieczone, nie dadzą się zrolować.
Smacznego!