Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki i z wędzonym łososiem
Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób
Składniki:
Placki:
- szklanka mąki orkiszowej
- maślanka
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- łyżeczka soli
Pesto:
- garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezanu
- oliwa z oliwek
- cytryna
- sól, pieprz
Dodatki:
- opakowanie serka Almette z rzodkiewkami
- 200 g wędzonego łososia bez skóry
- łyżka posiekanego szczypiorku
- koperek
Sposób przygotowania:
Dodaj tyle maślanki ile mąka „weźmie”. Uformuj szybko kulę i zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię i odstaw na 15 min. Umyte i osuszone liście rzodkiewki zmiksuj na jednolitą masę z płatkami migdałów, parmezanem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Ciasto wyciągnij z folii, podziel na 4 kulki. Rozwałkuj na cienkie placki i podsmaż na suchej patelni z obu stron. Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry mandoliną lub obieraczką do warzyw. Zanurz je w lodowatej wodzie na kilka minut. Będą chrupkie i jędrne. Łososia pokrój na cienkie plastry. Posmaruj placki serkiem Almette z rzodkiewkami, polej pesto, ułóż plastry łososia, dodaj pokrojone rzodkiewki i posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami koperku.
Smacznego!