Placuszki owsiane z sosem serowym, jajkiem i szynką

Czas przygotowania: 1 godz.



Trudność: średnio trudny



Składniki:

Na placuszki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia
  • 150 ml maślanki

Na sos:

  • 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Śmietankowy Hochland
  • 50 ml śmietanki 30%
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Plastry szynki parmeńskiej
  • Szczypiorek do posypania
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony.

Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia i doprawiamy wedle uznania.

Gotujemy wodę, a kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy. Jajko wbijamy do małej miseczki. Za pomocą łyżki robimy wir i wbijamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych.

Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Sery kremowe Hochland mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Nadają każdej potrawie aksamitną konsystencję i uwielbiany, serowy smak. Można je wykorzystać jako składnik farszu, dodatek do zup, sosów czy sałatek lub stworzyć zupełnie nowe przekąski – tak proste i pyszne!

Hochland ser kremowy Śmietankowy, krążek: 4,99 zł

Hochland ser kremowy Grzybobranie, krążek: 4,99 zł

 

Współpraca