Placuszki owsiane z sosem serowym, jajkiem i szynką
Czas przygotowania: 1 godz.
Trudność: średnio trudny
Składniki:
Na placuszki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia
- 150 ml maślanki
Na sos:
- 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Śmietankowy Hochland
- 50 ml śmietanki 30%
- Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- Plastry szynki parmeńskiej
- Szczypiorek do posypania
- 2 jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony.
Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia i doprawiamy wedle uznania.
Gotujemy wodę, a kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy. Jajko wbijamy do małej miseczki. Za pomocą łyżki robimy wir i wbijamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych.
Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Sery kremowe Hochland mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Nadają każdej potrawie aksamitną konsystencję i uwielbiany, serowy smak. Można je wykorzystać jako składnik farszu, dodatek do zup, sosów czy sałatek lub stworzyć zupełnie nowe przekąski – tak proste i pyszne!
Hochland ser kremowy Śmietankowy, krążek: 4,99 zł
Hochland ser kremowy Grzybobranie, krążek: 4,99 zł