Pleśniak Babuni
Składniki:
I. Ciasto
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1 masło lub 1 margaryna (masło lepsze) 200 g
- 3 łyżki cukru pudru (bardzo rozdrobniony cukier)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek z jajek
- Cukier waniliowy
II. Piana
- Białka z jajek
- Budyń lub mąka ziemniaczana
III. Nadzienie
- Powidła śliwkowe
- Bakalie: figi, rodzynki, suszone śliwki, morele, wiórki kokosowe, migdały, orzechy włoskie, daktyle, skórka pomarańczy, itp.
1. Wsypać do sporej miski wszystkie składniki potrzebne do wyrobu ciasta.
2. Ciasto wygnieść aż wyjdzie kruszonka.
3. 1/3 kruszonki odłożyć do osobnej miseczki na później.
4. Blachę wyłożyć folią aluminiową i wysmarować ją masłem.
5. Resztę ciasta wyłożyć na blachę i uklepać, żeby wyszedł zwarty spód ciasta.
6. Włożyć całe ciasto do zamrażalnika na jakieś 50 minut.
7. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych.
8. Następnie wykładamy bakalie (kolejność i ilość dowolna, według upodobań).
9. Ubijamy pianę z białek.
10. Do ubitej piany wsypujemy budyń (lub mąkę ziemniaczaną), po 3 łyżeczki cukru pudru i waniliowego. Wszystko mieszamy.
11. Gotową pianę kładziemy na bakalie i równomiernie rozsmarowujemy.
12. Pozostałe 1/3 ciasta rozsypujemy na piankę.
13. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st C.
14. Pieczemy do momentu, aż „złapie kolor” (trzeba często sprawdzać).
15. Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem.