Pleśniak Babuni

Składniki:

I. Ciasto


  • 3 szklanki mąki krupczatki

  • 1 masło lub 1 margaryna (masło lepsze) 200 g

  • 3 łyżki cukru pudru (bardzo rozdrobniony cukier)

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 żółtek z jajek

  • Cukier waniliowy



II. Piana


  • Białka z jajek

  • Budyń lub mąka ziemniaczana



III. Nadzienie


  • Powidła śliwkowe

  • Bakalie: figi, rodzynki, suszone śliwki, morele, wiórki kokosowe, migdały, orzechy włoskie, daktyle, skórka pomarańczy, itp.



1. Wsypać do sporej miski wszystkie składniki potrzebne do wyrobu ciasta.

2. Ciasto wygnieść aż wyjdzie kruszonka.

3. 1/3 kruszonki odłożyć do osobnej miseczki na później.

4. Blachę wyłożyć folią aluminiową i wysmarować ją masłem.

5. Resztę ciasta wyłożyć na blachę i uklepać, żeby wyszedł zwarty spód ciasta.

6. Włożyć całe ciasto do zamrażalnika na jakieś 50 minut.

7. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych.

8. Następnie wykładamy bakalie (kolejność i ilość dowolna, według upodobań).

9. Ubijamy pianę z białek.

10. Do ubitej piany wsypujemy budyń (lub mąkę ziemniaczaną), po 3 łyżeczki cukru pudru i waniliowego. Wszystko mieszamy.

11. Gotową pianę kładziemy na bakalie i równomiernie rozsmarowujemy.

12. Pozostałe 1/3 ciasta rozsypujemy na piankę.

13. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st C.

14. Pieczemy do momentu, aż „złapie kolor” (trzeba często sprawdzać).

15. Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem.


Współpraca