Portugalskie ciasteczka – Pasteis de nata
Kto z Was był w Portugalii ten na pewno zna te słodkie i pyszne ciastka – Pasteis de nata! Kto nie był – zabieramy w podróż, czas spróbować portugalskich tartaletek z budyniem.
?Składniki:
?300 gramów ciasta francuskiego
?100 gramów cukru
?100 ml wody
?200 ml mleka UHT MU! 3,2%
?4 żółtka
?25 g mąki pszennej
?szczypta soli
?cynamon
?wanilia
?skórka z 1 cytryny
?Wykonanie:
Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i pokroić na 12 plastrów. Ugniatając plaster palcami utworzyć dysk, takim dyskiem wykładamy foremkę.
W jednym rondlu podgrzać 150 ml mleka z solą, pozostałe 50 ml mleka wymieszać dokładnie z mąką, kiedy mleko będzie gorące wlewamy miksturę z mleka i mąki i mieszamy energicznie aż do zgęstnienia.
W drugim rondlu łączymy wodę z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i laską wanilii. Gotujemy 2-3 minuty, po czym przelewamy mleka i energicznie mieszamy.
Czekamy, aż “budyń” nieco się przestudzi 5-10 minut i dodajemy po jednym żółtku ciągle energicznie mieszając. Masa jest gotowa.
Wypełniamy ciasto do ¾ wysokości i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni.
Smuuuuucznego!