Portugalskie ciasteczka – Pasteis de nata

Kto z Was był w Portugalii ten na pewno zna te słodkie i pyszne ciastka – Pasteis de nata! Kto nie był – zabieramy w podróż, czas spróbować portugalskich tartaletek z budyniem.


?Składniki:

?300 gramów ciasta francuskiego

?100 gramów cukru

?100 ml wody

?200 ml mleka UHT MU! 3,2%

?4 żółtka

?25 g mąki pszennej

?szczypta soli

?cynamon

?wanilia

?skórka z 1 cytryny

?Wykonanie:

Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i pokroić na 12 plastrów. Ugniatając plaster palcami utworzyć dysk, takim dyskiem wykładamy foremkę.

W jednym rondlu podgrzać 150 ml mleka z solą, pozostałe 50 ml mleka wymieszać dokładnie z mąką, kiedy mleko będzie gorące wlewamy miksturę z mleka i mąki i mieszamy energicznie aż do zgęstnienia.

W drugim rondlu łączymy wodę z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i laską wanilii. Gotujemy 2-3 minuty, po czym przelewamy mleka i energicznie mieszamy.

Czekamy, aż “budyń” nieco się przestudzi 5-10 minut i dodajemy po jednym żółtku ciągle energicznie mieszając. Masa jest gotowa.

Wypełniamy ciasto do ¾ wysokości i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni.

Smuuuuucznego!

 

 


Współpraca