Producenci dodają za dużo cukru do nabiału. Jogurty Muller Corner przykładem niezdrowych produktów

13.05.2016 -
Patricia Murphy z irlandzkiego Independent wskazuje fakt, iż nabiał to nie zawsze coś zdrowego.
Wskazuje na brytyjskie badania opublikowane Food Foundation, które zwracają uwagę na jogurty Müllera. Produkty Müller Corner zawierają od 21 g do 30 g cukru na opakowanie wyrobu. Patricia Murphy zwraca uwagę, że konsumenci mogą generalnie myśleć, że wybierają zdrowe produkty, ale wiele z nich zawiera węglowodany dostarczone z syropem, owocami oraz crunchy z granolą.
Cukier jest dodawany do jogurtów, aby obniżyć koszty. Cukier konserwuje, buduje teksturę i wiąże wodę. Jogurt dzięki temu staje się bardziej kremowy i ma dłuższy termin przydatności do spożycia.
Żywieniowiec Dr Sarah Schenker zapytana przez dziennikarzy Telegraph wskazuje, że więcej niż 5 g węglowodanów znaczy, że cukier został tam dodany.
Produkty Müller Corner zostały określone jako najgorsze pod względem kaloryczności, zwłaszcza te z chrupkami i kulkami czekoladowymi. Mają one podważać zdrowotny wymiar jogurtu.
(13.05.2016 za independent.ie/Forum Mleczarskie)