Proste i zdrowe – pesto pietruszkowe z paluchami chlebowymi
Składniki:
- słonecznik łuskany – ½ szklanki
- natka pietruszki – 2 pęczki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 100 ml
- starty parmezan – 15 g
- sól i pieprz do smaku
- chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)
Składniki:
- słonecznik łuskany – ½ szklanki
- natka pietruszki – 2 pęczki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 100 ml
- starty parmezan – 15 g
- sól i pieprz do smaku
- chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)
Wykonanie:
Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki i podajemy z pesto pietruszkowym.
Smacznego!