Proste i zdrowe – pesto pietruszkowe z paluchami chlebowymi

 



 



 



Składniki:


  • słonecznik łuskany – ½ szklanki

  • natka pietruszki – 2 pęczki

  • sok z cytryny – 1 łyżka

  • skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka

  • czosnek – 1 ząbek

  • oliwa z oliwek – 100 ml

  • starty parmezan – 15 g

  • sól i pieprz do smaku

  • chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)



Składniki:

  • słonecznik łuskany – ½ szklanki
  • natka pietruszki – 2 pęczki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 100 ml
  • starty parmezan – 15 g
  • sól i pieprz do smaku
  • chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)

Wykonanie:

Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.

Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki i podajemy z pesto pietruszkowym.

Smacznego!

 


Współpraca