Przepis na wielkanocnego mazurka

Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane w okresie Wielkanocy. Jest nie tylko smaczne, ale także efektowne! Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszny mazurek, który będzie ozdobą świątecznego stołu!



Mazurek migdałowo-różany

Poziom trudności: Łatwe

Czas przygotowania: 90 min

Czas pieczenia: 20 min

Foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25x33 cm

 

Składniki na spód:

200 g masła extra OSM Piątnica

1 łyżka (16 g) śmietany 18% Piątnica

190 g mąki pszennej

150 g mielonych migdałów

80 g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

 

Różany krem:

150 g serka mascarpone Piątnica

100 g śmietanki 36% Piątnica

100 g konfitur różanych

1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

 

Dekoracja:

100g płatków migdałowych i płatki róż

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę*. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% Piątnica i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.

Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.

Wystudź w blaszce.

Przygotuj krem różany.

Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone z Piątnicy i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni.

Udekoruj płatkami róży.

*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Ciasto możesz również zagnieść w malakserze. W tym celu wszystkie składniki ciasta umieść od razu w misie malaksera, a nie dodawaj kolejno. Miksuj bardzo krótko, do połączenia składników.

 


Współpraca