Puszysty sernik

Składniki masy


  • 1½ kg Serka śmietankowego Juliko Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie (certyfikat „Doceń polskie”)

  • 1½ szklanki cukru

  • 8 jajek

  • 2 budynie

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • ½ litra śmietanki kremowej

  • sok z cytryny



Składniki ciasta (spodu):


  • 3 żółtka (białka do masy serowej)

  • 1 ¾ szklanki krupczatki

  • ½ kostki masła

  • ½ szklanki cukru

  • łyżka proszku do pieczenia



Ciasto:

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Masa: Żółtka ucieramy z cukrem dodając stopniowo serek Juliko. Następnie dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, ubitą na sztywno kremówkę oraz białka (również ubite na sztywno), bakalie wg uznania, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Przygotowaną masę piec ok 1,5 godziny w temperaturze 170°C.

 


Współpraca