Puszysty sernik
Składniki masy
- 1½ kg Serka śmietankowego Juliko Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie (certyfikat „Doceń polskie”)
- 1½ szklanki cukru
- 8 jajek
- 2 budynie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ litra śmietanki kremowej
- sok z cytryny
Składniki ciasta (spodu):
- 3 żółtka (białka do masy serowej)
- 1 ¾ szklanki krupczatki
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- łyżka proszku do pieczenia
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Masa: Żółtka ucieramy z cukrem dodając stopniowo serek Juliko. Następnie dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, ubitą na sztywno kremówkę oraz białka (również ubite na sztywno), bakalie wg uznania, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Przygotowaną masę piec ok 1,5 godziny w temperaturze 170°C.