Risotto z leśnymi grzybami i kremowym serkiem

Składniki:


  • 200 g ryżu arborio

  • 2 szalotki

  • kilka leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, kurek)

  • 2 łyżki masła

  • ok. 1 litra dobrego warzywnego bulionu

  • 3 trójkąty z borowikami z krążka Serów kremowych Grzybobranie Hochland

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki do przybrania



Sposób przygotowania:

Szalotki drobno posiekać, grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i ponownie podsmażyć. Następnie zalać chochelką bulionu, gotować na małym ogniu, aż odparuje i dodać kolejną. Czynność powtarzać, aż ryż zmięknie, a przy ostatniej porcji bulionu dodać ser kremowy Grzybobranie Hochland i roztopić, aby powstał kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem. Risotto podawać z posiekaną natką.

Smacznego!

 


Współpraca