Risotto z leśnymi grzybami i kremowym serkiem
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 2 szalotki
- kilka leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, kurek)
- 2 łyżki masła
- ok. 1 litra dobrego warzywnego bulionu
- 3 trójkąty z borowikami z krążka Serów kremowych Grzybobranie Hochland
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania:
Szalotki drobno posiekać, grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i ponownie podsmażyć. Następnie zalać chochelką bulionu, gotować na małym ogniu, aż odparuje i dodać kolejną. Czynność powtarzać, aż ryż zmięknie, a przy ostatniej porcji bulionu dodać ser kremowy Grzybobranie Hochland i roztopić, aby powstał kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem. Risotto podawać z posiekaną natką.
Smacznego!