Roladki drobiowe nadziewane serem
Czas przygotowania 50 min
Przepis na 4 osoby
Składniki:
- 150 g sera Lazur Srebrzysty
- 4 filety z kurczaka (porcja ok. 150 g)
- 4 plastry szynki konserwowej
- olej
- sól
- pieprz
FARSZ:
- 50 g sera Lazur Srebrzysty
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 3 łyżki masła
- 0,5 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Farsz: oczyszczone pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na maśle. Wystudzić i dodać starty ser Lazur Srebrzysty oraz posiekaną natkę pietruszki. Powstały farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Filety rozbić na plastry, posypać solą i pieprzem. Na każdy filet położyć plaster szynki, wcześniej przygotowany farsz, a następnie uformować roladki. W razie potrzeby spiąć wykałaczką.
- Roladki przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 minut w temp. 180°C.
- Pięć minut przed końcem pieczenia na każdej roladce położyć plaster sera Lazur Srebrzysty.