Rollsy z kremem czekoladowym i bananem
Składniki na 3 naleśniki:
- 150 - 200g mąki pszennej lub białej orkiszowej
- 400ml wody
- szczypta soli
- 3 łyżeczki masła klarowanego marki Sertop do smażenia
Składniki dodatkowe:
- 1 duże awokado
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- syrop klonowy lub miód do dosłodzenia
- 3 duże banany
Przygotowanie ciasta na naleśniki:
Mąkę łączymy z wodą i solą. Dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy naleśniki do momentu, aż będą lekko złociste. Czynność powtarzamy z kolejnymi naleśnikami.
Przygotowanie masy czekoladowej:
Wydrążone awokado blendujemy z pokruszoną czekoladą na gładką masę i dosładzamy syropem klonowym lub miodem.
Każdego naleśnika smarujemy masą czekoladową, nakładamy obrane banany. Naleśniki rolujemy.
Rollsy tniemy na dwie części i dekorujemy wiórkami czekolady i orzeszkami.
Porada!
- Aby łatwo zrolować naleśniki nie należy przedłużać czasu ich pieczenia.
- Konsystencję ciasta na naleśniki najprościej sprawdzić zanurzając łyżkę w cieście, podnosząc ją pionowo – ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.pl