Rollsy z kremem czekoladowym i bananem

Składniki na 3 naleśniki:




  • 150 - 200g mąki pszennej lub białej orkiszowej

  • 400ml wody

  • szczypta soli

  • 3 łyżeczki masła klarowanego marki Sertop do smażenia



Składniki dodatkowe:

  • 1 duże awokado
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • syrop klonowy lub miód do dosłodzenia
  • 3 duże banany

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

Mąkę łączymy z wodą i solą. Dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy naleśniki do momentu, aż będą lekko złociste. Czynność powtarzamy z kolejnymi naleśnikami.

Przygotowanie masy czekoladowej:

Wydrążone awokado blendujemy z pokruszoną czekoladą na gładką masę i dosładzamy syropem klonowym lub miodem.

Każdego naleśnika smarujemy masą czekoladową, nakładamy obrane banany. Naleśniki rolujemy.
Rollsy tniemy na dwie części i dekorujemy wiórkami czekolady i orzeszkami.

Porada!

  1. Aby łatwo zrolować naleśniki nie należy przedłużać czasu ich pieczenia.
  2. Konsystencję ciasta na naleśniki najprościej sprawdzić zanurzając łyżkę w cieście, podnosząc ją pionowo – ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.pl

 


Współpraca