Ryba z puree ziemniaczanym

?Składniki:

?2 filety ryby ze skórą, np. pstrąg, łosoś, sandacz, dorsz



?pół kostki masła Ekstra MU! i kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia


?400 gramów ziemniaków mączystych typu C

?kilka łyżek masła Ekstra MU!

?100 ml mleka UHT MU! 3,2%

?pół łyżeczki gałki muszkatołowej

?chrupiące warzywa lub sałatka jako dodatek

?ogórek kiszony

?sól i pieprz do smaku

?Wykonanie:

Gotowanie tego obiadu zacznij od zrobienia puree z ziemniaków. Wybierz dobrą odmianę, mącznistą i kremową – typ kulinarny C. Ziemniaki obierz, przekrój i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Po ugotowaniu odcedź, ale nie wylewaj wody z gotowania. Przyda się. Gorące ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków do miski. Dodaj masło, mleko i kilka łyżek wody z gotowania. Dopraw gałką i mieszaj łyżką aż do uzyskania gładkiego puree. Można pomóc sobie za pomocą miksera.

Gotowe puree trzymaj pod folią aluminiową, żeby nie wystygło i nie wyschło do czasu usmażenia ryby.

Rybę wypłucz i osusz dokładnie. Jeśli trzeba wyciągnij ości za pomocą pęsety. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Kiedy będzie gorące usmaż rybę zaczynając od skórki. Ryby od strony mięsa nie musisz smażyć, wystarczy podczas smażenia oblewać gorącym tłuszczem (chyba, że filet jest grubszy niż 2 cm, wtedy można na chwilę odwrócić). Ryby nie smażyć za długo.

Na talerzach ułóż warstwę puree, na nim rybę, a obok sałatkę i ogórka kiszonego.

Smuuuucznego!

 

 


Współpraca