Ryba z puree ziemniaczanym
?Składniki:
?2 filety ryby ze skórą, np. pstrąg, łosoś, sandacz, dorsz
?pół kostki masła Ekstra MU! i kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
?400 gramów ziemniaków mączystych typu C
?kilka łyżek masła Ekstra MU!
?100 ml mleka UHT MU! 3,2%
?pół łyżeczki gałki muszkatołowej
?chrupiące warzywa lub sałatka jako dodatek
?ogórek kiszony
?sól i pieprz do smaku
?Wykonanie:
Gotowanie tego obiadu zacznij od zrobienia puree z ziemniaków. Wybierz dobrą odmianę, mącznistą i kremową – typ kulinarny C. Ziemniaki obierz, przekrój i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Po ugotowaniu odcedź, ale nie wylewaj wody z gotowania. Przyda się. Gorące ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków do miski. Dodaj masło, mleko i kilka łyżek wody z gotowania. Dopraw gałką i mieszaj łyżką aż do uzyskania gładkiego puree. Można pomóc sobie za pomocą miksera.
Gotowe puree trzymaj pod folią aluminiową, żeby nie wystygło i nie wyschło do czasu usmażenia ryby.
Rybę wypłucz i osusz dokładnie. Jeśli trzeba wyciągnij ości za pomocą pęsety. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Kiedy będzie gorące usmaż rybę zaczynając od skórki. Ryby od strony mięsa nie musisz smażyć, wystarczy podczas smażenia oblewać gorącym tłuszczem (chyba, że filet jest grubszy niż 2 cm, wtedy można na chwilę odwrócić). Ryby nie smażyć za długo.
Na talerzach ułóż warstwę puree, na nim rybę, a obok sałatkę i ogórka kiszonego.
Smuuuucznego!