Sałatka lazurowa

Czas przygotowania 20 min



Przepis na 4 osoby



Składniki:



SAŁATKA:

• 1 główka sałaty lodowej

• 1 średni zielony ogórek

• 200 g papryki (zielona, czerwona, żółta)

• 4 średnie pomidory

• 1 cebula czerwona (mała)

• 4 jajka



DRESSING:

• 100 g sera Lazur Turkusowy

• 150 ml majonezu

• 2-3 łyżki śmietanki 36% lub jogurtu naturalnego

• 2 łyżki octu balsamicznego

• sól

• biały pieprz



Sposób przygotowania:

  1. Dressing: majonez połączyć ze śmietanką lub jogurtem naturalnym i startym serem Lazur Turkusowy. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.
  2. Jajka ugotować na twardo. Ogórek, pomidory i cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w drobną kostkę, sałatę poszarpać na małe kawałki.
  3. Na talerzu ułożyć sałatę, a następnie pozostałe warzywa i jajko podzielone na 6 części. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem. 

Współpraca