Sałatka z grillowanym dorszem
Składniki:
- 200g fileta z dorsza bez ości
- 80g boczku w plastrach
- 1 cytryna
- 50 ml masła klarowanego SERTOP
- 100g kulek z melona
- 100g pomidorków koktajlowych
- 50 ml octu balsamicznego
- 100g serków topionych złoty ementaler SERTOP
- 100ml mleka 3,2%
- mix sałat
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dorsza dzielimy na równe kawałki. Rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy sól i pieprz do smaku i startą skórkę z cytryny. Do masła wkładamy kawałki dorsza i zostawiamy na 15 min. Po upływie czasu dorsza owijamy boczkiem i pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej. W rondelku zagrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim serki topione, tak aby powstał gęsty serowy sos. Na talerzu układamy mix sałat, pomidorki koktajlowe oraz kulki melona, całość pryskamy octem balsamicznym. Grillowanego dorsza układamy na sałacie. Podajemy sos serowy.
Smacznego!
www.serkiwkuchni.pl