Sałatka z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami

Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób



Składniki:




  • szklanka nieugotowanej kaszy bulgur

  • 6 szt. zielonych szparagów

  • garść liści szpinaku baby

  • 2 łyżki posiekanej dymki

  • kilka listków mięty

  • garść rzodkiewek bez liści

  • łyżka oleju do smażenia

  • łyżka oliwy z oliwek

  • Dressing:

  • 1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami

  • 1-2 łyżki wody

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • cytryna

  • sól

  • pieprz



Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę bulgur wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i opłucz pod zimną wodą, odstaw. Odetnij końcówki szparagów, a następnie pokrój szparagi w małe kawałki.

Dressing: w misce wymieszaj łyżkę serka Almette z wodą i oliwą. Dodaj do smaku kilka kropli cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni na mocno rozgrzanym oleju (technika stir fry). Kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi szparagami, liśćmi szpinaku, dymką, miętą i dodaj podsmażone rzodkiewki. Polej całość dressingiem.

Smacznego!

 


Współpraca