Sałatka z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami
Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób
Składniki:
- szklanka nieugotowanej kaszy bulgur
- 6 szt. zielonych szparagów
- garść liści szpinaku baby
- 2 łyżki posiekanej dymki
- kilka listków mięty
- garść rzodkiewek bez liści
- łyżka oleju do smażenia
- łyżka oliwy z oliwek
- Dressing:
- 1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami
- 1-2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę bulgur wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i opłucz pod zimną wodą, odstaw. Odetnij końcówki szparagów, a następnie pokrój szparagi w małe kawałki.
Dressing: w misce wymieszaj łyżkę serka Almette z wodą i oliwą. Dodaj do smaku kilka kropli cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni na mocno rozgrzanym oleju (technika stir fry). Kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi szparagami, liśćmi szpinaku, dymką, miętą i dodaj podsmażone rzodkiewki. Polej całość dressingiem.
Smacznego!