Sałatka ziemniaczana z sosem ranczerskim

Składniki:


  • 5 ziemniaków

  • 1⁄2 czerwonej cebuli

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • garść korniszonów

  • 1⁄4 szklanki maślanki

  • 2 łyżki Majonezu Kętrzyńskiego (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)

  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego

  • 1 ząbek czosnku

  • 1⁄2 białej cebuli

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

  • 1 łyżeczka musztardy „Krzepkiej” od Majonezu Kętrzyńskiego

  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Na początek gotujemy ziemniaki w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kolejno czerwoną cebulę kroimy na półplasterki, odsączamy groszek konserwowy a korniszony kroimy na podłużne kawałki. Wszystko łączymy.

Sos:

Mieszamy Majonez Kętrzyński z jogurtem greckim i maślanką. Dodajemy drobno posiekaną białą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny, musztardę, koperek, natkę i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie łączymy sos z sałatką, dokładnie mieszamy i odstawiamy do „przegryzienia się”.


Współpraca