Sałatka ziemniaczana z sosem ranczerskim
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 1⁄2 czerwonej cebuli
- 1 puszka groszku konserwowego
- garść korniszonów
- 1⁄4 szklanki maślanki
- 2 łyżki Majonezu Kętrzyńskiego (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1⁄2 białej cebuli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy „Krzepkiej” od Majonezu Kętrzyńskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początek gotujemy ziemniaki w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kolejno czerwoną cebulę kroimy na półplasterki, odsączamy groszek konserwowy a korniszony kroimy na podłużne kawałki. Wszystko łączymy.
Sos:
Mieszamy Majonez Kętrzyński z jogurtem greckim i maślanką. Dodajemy drobno posiekaną białą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny, musztardę, koperek, natkę i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie łączymy sos z sałatką, dokładnie mieszamy i odstawiamy do „przegryzienia się”.