Sernik dyniowy z imbirowym spodem

- Składniki:
- 800 g dyni
- 115 g masła
- 300 g herbatników
- 10 g imbiru
- 30 g kakao
- 650 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 350 g mleko skondensowane
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 5 g cynamonu
- 2 g gałki muszkatołowej
- 2 g goździków
- 2 g sól
- 100 ml śmietany 18%
- 4 jajka
- 100 g białej czekolady
- 40 ml śmietany kremówki
- 1 pomarańcza.
- Purée z dyni:
Kroimy dynię na pół i wydrążamy ją. Następnie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 20–25 min. Po upieczeniu blendujemy dynię na gładkie purée.
- Spód imbirowo-kakaowy:
W rondelku roztapiamy masło. W malakserze lub kielichu blendera układamy herbatniki i dodajemy łyżeczkę sproszkowanego imbiru i kakao. Blendujemy wszystko na pył i dodajemy roztopione masło. Uzyskanym w ten sposób ciastem wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Ważne, żeby pokryć ciastem zarówno spód, jak i boki formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Masa serowa:
Miksujemy ze sobą twaróg, mąkę, mascarpone, mleko skondensowane oraz przyprawy korzenne (łyżeczka imbiru, cynamon, gałka muszkatołowa i mielone goździki). Następnie dodajemy sól, śmietanę i przestudzone purée z dyni. W osobnym naczyniu rozkłócamy jajka i dodajemy je do masy serowej. Całość mieszamy łyżką w taki sposób, aby połączyć składniki bez napowietrzania masy.
- Pieczenie:
Piekarnik rozgrzewamy do 160˚C (grzanie góra–dół). Na wyjęte z lodówki ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy przez 60 min. Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je w otwartym piekarniku na 10 minut, by mogło się ostudzić.
- Polewa
W kąpieli wodnej podgrzewamy białą czekoladę i śmietankę. Wyparzamy pomarańczę, następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodajemy do polewy. Mieszamy i zdejmujemy z kąpieli wodnej. Dodajemy 2 łyżki purée z dyni i ponownie mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzony sernik z dynią.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.