Sernik dyniowy z imbirowym spodem


  1. Składniki:




  • 800 g dyni

  • 115 g masła

  • 300 g herbatników

  • 10 g imbiru

  • 30 g kakao

  • 650 g twarogu

  • 250 g mascarpone

  • 350 g mleko skondensowane

  • 35 g mąki ziemniaczanej

  • 5 g cynamonu

  • 2 g gałki muszkatołowej

  • 2 g goździków

  • 2 g sól

  • 100 ml śmietany 18%

  • 4 jajka

  • 100 g białej czekolady

  • 40 ml śmietany kremówki

  • 1 pomarańcza.

  1. Purée z dyni:

Kroimy dynię na pół i wydrążamy ją. Następnie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 20–25 min. Po upieczeniu blendujemy dynię na gładkie purée.

  1. Spód imbirowo-kakaowy:

W rondelku roztapiamy masło. W malakserze lub kielichu blendera układamy herbatniki i dodajemy łyżeczkę sproszkowanego imbiru i kakao. Blendujemy wszystko na pył i dodajemy roztopione masło. Uzyskanym w ten sposób ciastem wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Ważne, żeby pokryć ciastem zarówno spód, jak i boki formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

  1. Masa serowa:

Miksujemy ze sobą twaróg, mąkę, mascarpone, mleko skondensowane oraz przyprawy korzenne (łyżeczka imbiru, cynamon, gałka muszkatołowa i mielone goździki). Następnie dodajemy sól, śmietanę i przestudzone purée z dyni. W osobnym naczyniu rozkłócamy jajka i dodajemy je do masy serowej. Całość mieszamy łyżką w taki sposób, aby połączyć składniki bez napowietrzania masy.

  1. Pieczenie:

Piekarnik rozgrzewamy do 160˚C (grzanie góra–dół). Na wyjęte z lodówki ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy przez 60 min. Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je w otwartym piekarniku na 10 minut, by mogło się ostudzić.

  1. Polewa

W kąpieli wodnej podgrzewamy białą czekoladę i śmietankę. Wyparzamy pomarańczę, następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodajemy do polewy. Mieszamy i zdejmujemy z kąpieli wodnej. Dodajemy 2 łyżki purée z dyni i ponownie mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzony sernik z dynią.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 


Współpraca