Sernik podwójnie chałwowy

Składniki:



Spód:





  • Opakowanie (120 g) okrągłych biszkoptów




  • Szklanka mleka




  • Składniki na masę serową:




  • 800 g twarogu na serniki (w wiaderku)




  • 3/4 szklanki cukru




  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej




  • 4 jajka




  • 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%




  • 300 g ręcznie wyrabianej chałwy waniliowej Unitop (pokruszonej)




  • 1 łyżeczka soku z cytryny





Polewa:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%

  • 300g pokruszonej chałwy Unitop

 

Przygotowanie:

Przygotować blachę o średnicy ok. 23 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty w całości zamaczać w mleku i układać jeden przy drugim tworząc spód. Nasączenie jest ważne, gdyż w przeciwnym razie biszkopty wypłyną i zmieszają się z masą serową w trakcie pieczenia. Ciasto najlepiej przygotować w mikserze planetarnym, ale wyjdzie też przy użyciu miksera ręcznego. Ser utrzeć z cukrem w dużej misie (lub misie miksera). Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników – jedynie przez kilka sekund. Na końcu wmieszać pokruszoną chałwę. Wylać na przygotowany spód, piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować polewę, którą polewa się ciasto całkowicie wystudzone.

 

Polewa:

W rondelku wymieszać śmietankę z pokruszoną chałwą, podgrzewać, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Podgrzewać aż masa zgęstnieje i zrobi się jednolita (nie gotować!). Tak przygotowaną polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto odstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc przed podaniem.

 

 


Współpraca