Serowa zupa meksykańska

Składniki:


  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • ½ papryczki chili

  • 200g gulaszu z indyka

  • 1 puszka kukurydzy

  • kilka ziaren czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

  • 400ml przecieru pomidorowego

  • 1l domowego bulionu

  • ¾ szklanki ryżu

  • 100g serka topionego marki Sertop np. Śmietankowy, Złoty Ementaler, Tylżycki

  • 1 łyżeczka soli



Dodatkowo: świeża kolendra, natka pietruszki, zielona cebulka, pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie paski. Warzywa podsmażamy na patelni do momentu, aż cebula będzie szklista, a następnie dodajemy mięso i smażymy jeszcze 10 minut. Dodajemy serek, kukurydzę, pokrojoną w paski papryczkę chili oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.

Gotową zupę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą, pokrojonym szczypiorkiem lub poszatkowaną, świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl

 


Współpraca