Serowa zupa meksykańska
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- ½ papryczki chili
- 200g gulaszu z indyka
- 1 puszka kukurydzy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 400ml przecieru pomidorowego
- 1l domowego bulionu
- ¾ szklanki ryżu
- 100g serka topionego marki Sertop np. Śmietankowy, Złoty Ementaler, Tylżycki
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo: świeża kolendra, natka pietruszki, zielona cebulka, pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie paski. Warzywa podsmażamy na patelni do momentu, aż cebula będzie szklista, a następnie dodajemy mięso i smażymy jeszcze 10 minut. Dodajemy serek, kukurydzę, pokrojoną w paski papryczkę chili oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
Gotową zupę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą, pokrojonym szczypiorkiem lub poszatkowaną, świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl