Serowe pizzerki

Czas przygotowania: 60 minut



Porcje: 12 szt.



 



 



Składniki

Ciasto:


  • 3/4 szklanki maślanki

  • 500 g mąki pszennej

  • 40 g świeżych drożdży

  • 4 łyżeczki oleju

  • 2 łyżki letniej wody

  • 1 łyżeczka soli



Dodatki:

  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g sera gouda
  • ostry sos pomidorowy
  • kilka listków rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody, odstawić na kilka minut. Dodać mąkę, maślankę, olej i łyżeczkę soli. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia.

2. Ser pleśniowy i ser gouda zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w cienkie plastry.

3. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć niewielkie placki na spody. Pizzerki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostrym sosem pomidorowym, ułożyć plastry mozzarelli i posypać serami.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10-12 minut. Gotowe pizzerki udekorować plasterkami pomidorków koktajlowych i listkami rukoli.

 


Współpraca