Serowe pizzerki
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 12 szt.
Składniki
Ciasto:
- 3/4 szklanki maślanki
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 4 łyżeczki oleju
- 2 łyżki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- 100 g sera pleśniowego
- 100 g sera mozzarella
- 100 g sera gouda
- ostry sos pomidorowy
- kilka listków rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody, odstawić na kilka minut. Dodać mąkę, maślankę, olej i łyżeczkę soli. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Ser pleśniowy i ser gouda zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
3. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć niewielkie placki na spody. Pizzerki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostrym sosem pomidorowym, ułożyć plastry mozzarelli i posypać serami.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10-12 minut. Gotowe pizzerki udekorować plasterkami pomidorków koktajlowych i listkami rukoli.