Serowe placki z ziemniaków

Składniki na 4 placki:



2 duże ziemniaki

  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 trójkąciki 17,5 g serka topionego śmietankowego marki Sertop
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • kilka łyżek masła do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce o średnich oczkach. Odstawiamy na kilka minut w sitku, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane ziemniaki wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do miski i wyrabiamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Z powstałego ciasta formujemy placuszki i smażymy na patelni z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl


Współpraca