Serowe placki z ziemniaków
Składniki na 4 placki:
2 duże ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 trójkąciki 17,5 g serka topionego śmietankowego marki Sertop
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- kilka łyżek masła do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce o średnich oczkach. Odstawiamy na kilka minut w sitku, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane ziemniaki wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do miski i wyrabiamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Z powstałego ciasta formujemy placuszki i smażymy na patelni z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl