Sertop – 2 przepisy na nadziewane papryki

PRZEPIS 1 – papryka z kaszą bulgur i warzywami

Składniki:




  • 4 średnie papryki

  • ½ szklanki kaszy bulgur

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 nieduża cukinia

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • ½ czerwonej papryki lub 1 papryczka chili

  • po łyżeczce: mielonego imbiru, słodkiej papryki, kminu rzymskiego oraz curry

  • szczypiorek / zielona cebulka

  • ser topiony w plastrach 130 g Cheddar SERTOP

  • pietruszka zielona do dekoracji



Przygotowanie:

Papryki kroimy wzdłuż na połówki i oczyszczamy z nasion. Wszystkie przyprawy sypkie mieszamy razem. Kroimy: cebulę i cukinię w kostkę, czosnek w plasterki. Gotujemy kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez 3 min. Następnie dodajemy czosnek, mieszankę przypraw i smażymy przez kolejne 3 min. Kolejno dodajemy cukinie, paprykę oraz pomidory z puszki. Całość gotujemy przez 4 min. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę bulgur, dokładnie mieszamy i dusimy razem przez chwilę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Połówki papryk wypełniamy gotowym farszem, układamy na blasze. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 min. Wyciągamy papryki z piekarnika i na górze każdej podpieczonej papryki nakładamy plastry sera topionego Gouda. Całość zapiekamy jeszcze ok 10 min.

PRZEPIS 2 – papryka faszerowana ryżem i warzywami

Składniki:

  • 4 średnie papryki
  • 50 g pistacji łuskanych
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu parabolic
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 100 g fety
  • suszone pomidory w oliwie
  • łyżeczka suszonego oregano
  • mały pęczek świeżej bazylii – drobno posiekana
  • ser topiony w plastrach 130 g Złoty Ementaler SERTOP

Przygotowanie:

Na rozgrzanej suchej patelni prażymy pistacje i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy w kostkę cebulę oraz czosnek w plasterki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając. Do cebuli dodajemy ryż i oregano, chwilę smażymy, mieszając co jakiś czas. Gdy ryż będzie robić się przezroczysty, wlewamy bulion i gotujemy całość ok. 10 min., nie zapominając, aby co jakiś czas zamieszać. Pistacje kruszymy na drobniejsze kawałki, a następnie dodajemy je do ugotowanego ryżu. Kolejno dodajemy pokruszony ser feta i posiekaną bazylię. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papryki przekrajamy wzdłuż na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie wypełniamy je gotowym farszem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 min. Wyciągamy papryki z piekarnika i na górze każdej podpieczonej papryki nakładamy plastry sera topionego Cheddar. Całość zapiekamy jeszcze ok. 10 min. Zapieczone papryki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Współpraca