Sertop – babeczki jajeczne z serkiem topionym

Składniki




  • 6 jajek

  • 1 ząbek czosnku

  • 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 1 papryka

  • 130g wędzonego boczku

  • szczypta płatków chili

  • sól i pieprz do smaku

  • łyżeczka masła



Sposób przygotowania:

Do przygotowania babeczek będziemy potrzebować formy na muffiny. Jeżeli używacie formy metalowej musicie posmarować ją masłem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W międzyczasie kroimy paprykę i boczek w drobną kosteczkę. Siekamy szczypiorek. Czosnek wyciskamy przez praskę lub także drobno kroimy.

W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy do masy pokrojony w kawałeczki serek topiony, doprawiamy solą i pieprzem oraz płatkami chili.

Wszystkie składniki mieszamy łyżką.

Wlewamy masę do formy i pieczemy przez 20 minut.

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl


Współpraca