Sertop – babeczki jajeczne z serkiem topionym
Składniki
- 6 jajek
- 1 ząbek czosnku
- 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 papryka
- 130g wędzonego boczku
- szczypta płatków chili
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Do przygotowania babeczek będziemy potrzebować formy na muffiny. Jeżeli używacie formy metalowej musicie posmarować ją masłem.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W międzyczasie kroimy paprykę i boczek w drobną kosteczkę. Siekamy szczypiorek. Czosnek wyciskamy przez praskę lub także drobno kroimy.
W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy do masy pokrojony w kawałeczki serek topiony, doprawiamy solą i pieprzem oraz płatkami chili.
Wszystkie składniki mieszamy łyżką.
Wlewamy masę do formy i pieczemy przez 20 minut.