SERTOP – Bajgel z szarpaną wołowiną

Składniki:

 


  • 4 szt. Bajgla

  • 200 g serka topionego ze szczypiorkiem

  • 150 ml mleka 3,2%

  • 4 ogórki małosolne

  • mix sałat

  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej

  • 1 łyżka musztardy dijon

  • 2 duże cebule

  • 1/2 łyżki soli

  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego

  • 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku

  • 1/2 łyżki czosnku granulowanego

  • 1/2 łyżki suszonego tymianku

  • 1/2 łyżki kminu rzymskiego

  • 1/2 łyżki nasion kolendry

  • 1 laska cynamonu




Sposób przygotowania.

Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy i smarujemy musztardą. Cebulę obieramy i kroimy na cztery części, następnie umieszczamy na dnie żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Przyprawy mieszamy ze sobą, następnie przyprawiamy mięso z każdej strony. Układamy łopatkę na cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy przez ok. 30 min. Następnie wlewamy szklankę wody i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Temperaturę zmniejszamy do ok. 130 stopni i pieczemy jeszcze ok. 4 godzin. Upieczoną i ostudzoną łopatkę szarpiemy widelcem na włókna wraz z powstałym sosem z pieczenia wcześniej wyjmując laskę cynamonu.

Sos serowy: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy serki topione. Rozpuszczamy je, aby powstał nam gęsty sos; można dodać do sosu swoje ulubione zioła.
Bajgle rozcinamy i nakładamy mix sałat, następnie nakładamy na nie poszarpaną zagrzaną wieprzowinę, dodajemy ogórki małosolne, a w miseczce podajemy sos serowy.

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl


Współpraca