SERTOP – Bajgel z szarpaną wołowiną

Składniki:
- 4 szt. Bajgla
- 200 g serka topionego ze szczypiorkiem
- 150 ml mleka 3,2%
- 4 ogórki małosolne
- mix sałat
- 1 kg chudej łopatki wieprzowej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 duże cebule
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/2 łyżki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżki nasion kolendry
- 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania.
Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy i smarujemy musztardą. Cebulę obieramy i kroimy na cztery części, następnie umieszczamy na dnie żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Przyprawy mieszamy ze sobą, następnie przyprawiamy mięso z każdej strony. Układamy łopatkę na cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy przez ok. 30 min. Następnie wlewamy szklankę wody i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Temperaturę zmniejszamy do ok. 130 stopni i pieczemy jeszcze ok. 4 godzin. Upieczoną i ostudzoną łopatkę szarpiemy widelcem na włókna wraz z powstałym sosem z pieczenia wcześniej wyjmując laskę cynamonu.
Sos serowy: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy serki topione. Rozpuszczamy je, aby powstał nam gęsty sos; można dodać do sosu swoje ulubione zioła.
Bajgle rozcinamy i nakładamy mix sałat, następnie nakładamy na nie poszarpaną zagrzaną wieprzowinę, dodajemy ogórki małosolne, a w miseczce podajemy sos serowy.
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl