SERTOP – cake pops czyli ciastka na patykach
Składniki na ciasteczka:
- 1 jajko
- 70ml cukru
- 100g masła
- 150g mrożonego szpinaku
- 130ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka przyprawy do piernika
Składniki na polewę:
- 50g serka topionego Edam marki SERTOP
- 1/4 kostki masła
- 50ml mleka
- ½ szklanki cukru pudru
- Wydrążona laska wanilii
Do dekoracji: ulubione posypki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą i wkładamy do foremek na cake pops. Pieczemy ok. 20-25 minut ( w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni. Przygotowujemy polewę. Masło, mleko, wanilię i pokrojony serek gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy cukier i mieszamy. Kulki z ciasta nadziewamy po kolei na patyczki, zanurzamy na moment w polewie i od razu dekorujemy ulubioną posypką. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka. Każde ciasteczko wbijamy w styropian lub np. przekrojonego ziemniaka, aby polewa zastygła. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl