SERTOP – Ciasteczka z karmelem i orzeszkami

Składniki na ciasteczka:


  • 200g masła klarowanego marki Sertop

  • 300g mąki pszennej lub białej orkiszowej

  • 100g cukru

  • 1 żółtko



Składniki dodatkowe:

  • 200g cukru
  • 200ml śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do dekoracji: orzechy ziemne lub nerkowce

Przygotowanie ciasta:

Składniki na ciasteczka mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę, a następnie odstawiamy do lodówki na 1h. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. W między czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto powinno być równo i dość cienko rozwałkowane (około 0.5 cm). Wycinamy dowolne kształty ciasteczek, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 10 min.

Przygotowanie karmelu:

Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania bursztynowego koloru. Stopniowo dodajemy śmietankę oraz szczyptę soli. Całość jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy karmel zacznie gęstnieć, polewamy ciasteczka i dekorujemy pokruszonymi orzechami.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.pl


Współpraca