SERTOP – Ciasteczka z karmelem i orzeszkami
Składniki na ciasteczka:
- 200g masła klarowanego marki Sertop
- 300g mąki pszennej lub białej orkiszowej
- 100g cukru
- 1 żółtko
Składniki dodatkowe:
- 200g cukru
- 200ml śmietanki kremówki
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Do dekoracji: orzechy ziemne lub nerkowce
Przygotowanie ciasta:
Składniki na ciasteczka mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę, a następnie odstawiamy do lodówki na 1h. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. W między czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto powinno być równo i dość cienko rozwałkowane (około 0.5 cm). Wycinamy dowolne kształty ciasteczek, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 10 min.
Przygotowanie karmelu:
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania bursztynowego koloru. Stopniowo dodajemy śmietankę oraz szczyptę soli. Całość jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy karmel zacznie gęstnieć, polewamy ciasteczka i dekorujemy pokruszonymi orzechami.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.pl