SERTOP – Ciasto kokosowe bez pieczenia
Składniki potrzebne na spód ciasta:
- 100g herbatników
- 100g wiórków kokosowych
- 1 łyżka karobu albo kakao
- 8 łyżek masła klarowanego SERTOP
Składniki na masę:
- 200g śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 1 opakowanie fix-u do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania spodu do ciasta wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotową mieszankę wykładamy na dno tortownicy wyłożonej pergaminem. Całość chłodzimy przez 20 minut w zamrażalce.
W międzyczasie przygotowujemy masę naszego ciasta.
Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem i fixem na sztywno, następnie dodajemy partiami serek mascarpone. Mieszamy, a następnie gotową masę przekładamy na schłodzony spód do ciasta.
Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy wedle uznania. Ciasto wkładamy na 12 godzin do lodówki.