SERTOP – ciasto z burakiem
Składniki ciasta:
- 1 duży burak
- 1 szklanka mleka
- 3 kopiaste łyżki karobu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka masła
Składniki polewy:
- 100g kostka sera twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
- 2 łyżki karobu
- 2 łyżki cukru
- 10 łyżek mleka
Dodatkowo: ulubiona posypka lub orzechy, migdały itp
Przygotowanie.
Buraka obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera lub trzemy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 minut a następnie studzimy. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero, kiedy wystygnie.
Przygotowujemy polewę. Serek kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnuszka. Dodajemy cukier, karob oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serka. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Aby ułatwić sobie pracę, możemy użyć tłuczka do ziemniaków. Dzięki niemu serek szybciej połączy się ze składnikami polewy.
Ciasto wykładamy na paterę, polewamy gorącą polewą i dekorujemy ulubionymi dodatkami: posypką, orzechami, migdałami itp
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.plC