SERTOP – dyniowe babeczki z polewą z serka topionego
Składniki na ciasto
- 1,5 szklanki pieczonej dyni
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka
- ½ kostki masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Składniki na polewę:
- 50g serka topionego Edam marki SERTOP
- ¼ kostki masła
- 50ml mleka
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Dodatkowo do ozdoby:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami, a także miąższ, z którego odmierzamy 300ml.
Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą, przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy ok. 25-35 minut (w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni z opcją ‘grzania od dołu’. Ciastka wyjmujemy z foremek dopiero, kiedy ostygną.
Przygotowujemy polewę. Mleko, masło i pokrojony serek gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy przyprawę do piernika oraz cukier, a następnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Gorącą masą polewamy babeczki i od razu dekorujemy je skórką z pomarańczy. Smacznego!
RADA:
- Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
- Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.
Więcej przepisów na: www.sertop.pl