SERTOP – Filet z kurczaka otulony boczkiem z serem Cheddar

Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 3 plastry boczku
- 3 plastry sera topionego Cheddar SERTOP
- 1 łyżka masła klarowanego SERTOP
- sól, pieprz biały
- papryka wędzona
- cukier
- 20 g grzybów shimeji
- ulubione zioła
- 80 g kaszy bulgur
- 100 g groszku cukrowego
Przygotowanie.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i robimy w niej ładną kieszonkę. Nacieramy solą, pieprzem, papryką i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru groszek al dente. Grzybki podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Pierś nadziewamy serem i szczelnie owijamy plastrami boczku (można spiąć ją wykałaczkami). Pieczemy w nagrzanym piekarniku (175 stopni) przez ok. 15 minut. W garnku w osolonej wodzie gotujemy kaszę aż będzie miękka, następnie odcedzamy i układamy zgrabnie na talerzu. Obok układając groszek cukrowy posypany ulubionymi ziołami i podsmażonymi grzybkami. Na kaszy układamy upieczony złocisty filet przecięty ukośnie.
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl