SERTOP – Filet z kurczaka otulony boczkiem z serem Cheddar

Składniki:

 


  • 1 duża pierś z kurczaka





  • 3 plastry boczku




  • 3 plastry sera topionego Cheddar SERTOP




  • 1 łyżka masła klarowanego SERTOP




  • sól, pieprz biały




  • papryka wędzona




  • cukier




  • 20 g grzybów shimeji




  • ulubione zioła




  • 80 g kaszy bulgur




  • 100 g groszku cukrowego



Przygotowanie.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i robimy w niej ładną kieszonkę. Nacieramy solą, pieprzem, papryką i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru groszek al dente. Grzybki podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Pierś nadziewamy serem i szczelnie owijamy plastrami boczku (można spiąć ją wykałaczkami). Pieczemy w nagrzanym piekarniku (175 stopni) przez ok. 15 minut. W garnku w osolonej wodzie gotujemy kaszę aż będzie miękka, następnie odcedzamy i układamy zgrabnie na talerzu. Obok układając groszek cukrowy posypany ulubionymi ziołami i podsmażonymi grzybkami. Na kaszy układamy upieczony złocisty filet przecięty ukośnie.

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl


Współpraca