SERTOP – Grillowane pieczarki z zielonym pesto

Składniki:
- Pieczarki
- 12 dużych pieczarek
- 3 łyżki oliwy
- opakowanie sałaty rukoli
- sos z octu balsamicznego
- ser topiony w plastrach Cheddar 130 g SERTOP
- świeżo zmielony pieprz
- posiekany rozmaryn lub pietruszka
- pestki granatu
Pesto:
- 2 szklanki liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 10 g startego parmezanu
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie. Wszystkie składniki pesto miksujemy w blenderze, tak aby powstały małe drobinki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, suszymy i odcinamy nóżki od kapeluszy (nóżki nie będą nam już potrzebne). Następnie smarujemy kapelusze oliwą. Układamy je na patelni grillowej lub grillu kapeluszami do góry. Pieczemy do momentu aż brzegi zarumienią się, potem kapelusze odwracamy i napełniamy pesto, na górę kładziemy plasterki sera Cheddar i przyprawia-my świeżo zmielonym pieprzem. Grillujemy jeszcze przez kilka minut na złoty kolor. Na talerzu wykładamy osuszoną sałatę rukola, skrapiamy ją sosem z octu balsamicznego i nakładamy grillowane pieczarki. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl