SERTOP – Krem z dyni z imbirem

Składniki:


  • 600 g dyni bez pestek i skórki




  • 2 łyżki masła klarowanego SERTOP




  • 20 g świeżego imbiru




  • 0,5-0,7 l bulionu warzywnego




  • 100 ml mleczka kokosowego




  • 1 pomidor




  • 8 plastrów sera topionego Złoty Ementaler SERTOP




  • 2 kromki białego pieczywa (bagietka)




  • sól, pieprz




  • kilka pestek dyni (do dekoracji)



Przygotowanie.

Dynię kroimy na małą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, wkładamy obrane plastry imbiru, lekko podsmażamy i dodajemy dynię. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut, następnie całość zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie pomidor parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na kromki z bagietki nakładamy pomidor i kawał-ki sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na złoty kolor. Zupę dyniową miksujemy na jednolity krem z reszta serą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni i grzaneczkami. Przyjemna, rozgrzewająca zupa na zimowe wieczory.

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl


Współpraca