SERTOP – Krem z dyni z imbirem

Składniki:
- 600 g dyni bez pestek i skórki
- 2 łyżki masła klarowanego SERTOP
- 20 g świeżego imbiru
- 0,5-0,7 l bulionu warzywnego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 pomidor
- 8 plastrów sera topionego Złoty Ementaler SERTOP
- 2 kromki białego pieczywa (bagietka)
- sól, pieprz
- kilka pestek dyni (do dekoracji)
Przygotowanie.
Dynię kroimy na małą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, wkładamy obrane plastry imbiru, lekko podsmażamy i dodajemy dynię. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut, następnie całość zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie pomidor parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na kromki z bagietki nakładamy pomidor i kawał-ki sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na złoty kolor. Zupę dyniową miksujemy na jednolity krem z reszta serą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni i grzaneczkami. Przyjemna, rozgrzewająca zupa na zimowe wieczory.
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl