SERTOP – kuleczki rybne panierowane

Składniki dla 4 osób:

4 mrożonej kostki rybnej np. z mintaja




  • 2 jajka

  • ok. 4-6 łyżek bułki tartej

  • sól i pieprz do smaku

  • mąka, bułka tarta i jajko do panierowania

  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

  • olej do smażenia

  • dwie 100g kostki serka topionego Śmietankowy z kolorowym pieprzem SERTOP

  • 50ml mleka

  • świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Rybę rozmrażamy poprzedniego dnia, a następnie rozdrabniamy ją widelcem. Dodajemy jajko, szczypiorek, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby powstała zwarta masa. Z mieszanki formujemy kulki, które obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Do środka każdej kulki możemy włożyć kawałek serka topionego (niekonieczne). Smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru.

Przygotowujemy sos. Serek kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Dodajemy do smaku pieprz i podajemy na stół razem z rybą.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl


Współpraca