SERTOP – kuleczki rybne panierowane
Składniki dla 4 osób:
4 mrożonej kostki rybnej np. z mintaja
- 2 jajka
- ok. 4-6 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- mąka, bułka tarta i jajko do panierowania
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- olej do smażenia
- dwie 100g kostki serka topionego Śmietankowy z kolorowym pieprzem SERTOP
- 50ml mleka
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Rybę rozmrażamy poprzedniego dnia, a następnie rozdrabniamy ją widelcem. Dodajemy jajko, szczypiorek, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby powstała zwarta masa. Z mieszanki formujemy kulki, które obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Do środka każdej kulki możemy włożyć kawałek serka topionego (niekonieczne). Smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru.
Przygotowujemy sos. Serek kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Dodajemy do smaku pieprz i podajemy na stół razem z rybą.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl