Sertop – Jagnięcina w sosie miętowym

Składniki dla 6-8 osób:


  • udziec jagnięcy (2 kg)

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 3-4 łyżeczki soli

  • 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego

  • 3-4 łyżeczki tymianku

  • 3-4 łyżeczki bazylii

  • 3-4 łyżeczki rozmarynu

  • listki świeżej mięty do dekoracji



Składniki na sos:

  • 2-3 sztuki 100 g kostek sera topionego Złoty Ementaler marki Sertop
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • Szczypta soli

Przygotowanie.

Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą. Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24 h do 48 h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 h.

Przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z serem topionym Złoty Ementaler i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.

Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi, na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl


Współpraca