Sertop – Jagnięcina w sosie miętowym

Składniki dla 6-8 osób:
- udziec jagnięcy (2 kg)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżeczki soli
- 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego
- 3-4 łyżeczki tymianku
- 3-4 łyżeczki bazylii
- 3-4 łyżeczki rozmarynu
- listki świeżej mięty do dekoracji
Składniki na sos:
- 2-3 sztuki 100 g kostek sera topionego Złoty Ementaler marki Sertop
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc
- ½ pęczka świeżej mięty
- Szczypta soli
Przygotowanie.
Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą. Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24 h do 48 h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 h.
Przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z serem topionym Złoty Ementaler i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.
Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi, na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl