Sertop – Makaron z sosem camembert, kurczakiem i bazylią

Składniki dla 2 osób:
- 100 g kostka serka topionego Camembert marki Sertop
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 6 małych marchewek
- 1 cebula
- 2 szklanki makaronu np. tagliatelle
- sól
- świeżo mielony pieprz
- liście świeżej bazylii
Przygotowanie.
Cebulę obieramy, kroimy w talarki i chwilę podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w paski pierś z kurczaka i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy bulion lub wodę oraz pokrojoną w cienkie krążki marchewkę. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, a następnie dodajemy pokrojony serek topiony oraz bazylię i mieszamy, do rozpuszczenia się serków. Jeżeli sos jest zbyt rzadki – redukujemy go, podgrzewając całość na małym ogniu. Jeśli zbyt gęsty – dodajemy więcej bulionu. Kiedy konsystencja jest odpowiednia, doprawiamy całość pieprzem i solą, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, aby sos nie wystygł.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy i soli. Kiedy jest gotowy, przecedzamy go przez sitko i wykładamy na talerze. Na makaron kładziemy sos, całość dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl