Sertop – Makaron z sosem camembert, kurczakiem i bazylią

Składniki dla 2 osób:


  • 100 g kostka serka topionego Camembert marki Sertop

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka

  • 1 szklanka bulionu lub wody

  • 6 małych marchewek

  • 1 cebula

  • 2 szklanki makaronu np. tagliatelle

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • liście świeżej bazylii



Przygotowanie.

Cebulę obieramy, kroimy w talarki i chwilę podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w paski pierś z kurczaka i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy bulion lub wodę oraz pokrojoną w cienkie krążki marchewkę. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, a następnie dodajemy pokrojony serek topiony oraz bazylię i mieszamy, do rozpuszczenia się serków. Jeżeli sos jest zbyt rzadki – redukujemy go, podgrzewając całość na małym ogniu. Jeśli zbyt gęsty – dodajemy więcej bulionu. Kiedy konsystencja jest odpowiednia, doprawiamy całość pieprzem i solą, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, aby sos nie wystygł.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy i soli. Kiedy jest gotowy, przecedzamy go przez sitko i wykładamy na talerze. Na makaron kładziemy sos, całość dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

 


Współpraca