Sertop – pasztet z soczewicy

Składniki:



200 ml soczewicy

  • 3 kostki 100 g serka topionego Złoty Ementaler marki Sertop
  • 1 gałązka selera naciowego
  • przyprawy do gotowania: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka bazylii
  • 2-3 suszone pomidory
  • przyprawy: pieprz czarny, 1 łyżeczka soli
  • 1 puszka (330 ml) pomidorów (w całości lub krojonych)

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości.

Cebulę kroimy w plasterki i smażymy na maśle na złoty kolor.

Soczewicę wkładamy do garnka z zimną wodą (ok. 700 ml) wraz z selerem naciowym oraz przyprawami „do gotowania” i dusimy na średnim ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy wcześniej ugotowaną marchew oraz usmażoną cebulę i blendujemy na gładką masę.

Następnie dodajemy jajka, siemię lniane, suszone pomidory, bazylię oraz 1 łyżkę soli – całość mieszamy.

Przekładamy do 2 foremek. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy na 12 h do lodówki.

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl


Współpraca