Sertop – pasztet z soczewicy
Składniki:
200 ml soczewicy
- 3 kostki 100 g serka topionego Złoty Ementaler marki Sertop
- 1 gałązka selera naciowego
- przyprawy do gotowania: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka bazylii
- 2-3 suszone pomidory
- przyprawy: pieprz czarny, 1 łyżeczka soli
- 1 puszka (330 ml) pomidorów (w całości lub krojonych)
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w plasterki i smażymy na maśle na złoty kolor.
Soczewicę wkładamy do garnka z zimną wodą (ok. 700 ml) wraz z selerem naciowym oraz przyprawami „do gotowania” i dusimy na średnim ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy wcześniej ugotowaną marchew oraz usmażoną cebulę i blendujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy jajka, siemię lniane, suszone pomidory, bazylię oraz 1 łyżkę soli – całość mieszamy.
Przekładamy do 2 foremek. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy na 12 h do lodówki.
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.com.pl