SERTOP – Pieczone bataty z serkiem
Składniki dla 2 osób:
- 1 duży batat
- 100g serka topionego Śmietankowy
- 2-3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- Do dekoracji: trybula
Przygotowanie. Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 30-45 minut w zależności od wielkości. Ugotowaną bulwę kroimy na dwie części i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środek batata wydrążamy łyżeczką na głębokość 1cm.
Przygotowujemy sos. Pokrojony w kosteczkę serek śmietankowy podgrzewamy z mlekiem i sokiem do momentu rozpuszczenia się serka, a następnie dodajemy odrobinę soli i 1 łyżeczką przyprawy do piernika. Gotowym sosem zalewamy bataty. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 10 minut, a następne podajemy na stół. Dekorujemy trybulą.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl