SERTOP – Pieczone bataty z serkiem

Składniki dla 2 osób:


  • 1 duży batat

  • 100g serka topionego Śmietankowy

  • 2-3 łyżki mleka

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 5 łyżek soku z pomarańczy

  • Do dekoracji: trybula



Przygotowanie. Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 30-45 minut w zależności od wielkości. Ugotowaną bulwę kroimy na dwie części i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środek batata wydrążamy łyżeczką na głębokość 1cm.

Przygotowujemy sos. Pokrojony w kosteczkę serek śmietankowy podgrzewamy z mlekiem i sokiem do momentu rozpuszczenia się serka, a następnie dodajemy odrobinę soli i 1 łyżeczką przyprawy do piernika. Gotowym sosem zalewamy bataty. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 10 minut, a następne podajemy na stół. Dekorujemy trybulą.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl


Współpraca