SERTOP – pierniczki
Składniki na pierniczki:
- 200 ml miodu
- 100 ml masła
- 250 ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do pierników
Składniki na polewę:
- 100g serka topionego marki SERTOP (np. Edam)
- 50g masła
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo: pokruszone orzechy włoskie
Przygotowanie. Miód i masło topimy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy pozostały składniki, wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy pomiędzy 2 arkuszami papieru na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy dowolne wzory, a następnie wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut (180 stopni).
Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie wylewamy na pierniczki. Dekorujemy orzechami.
Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl lub www.serkiwkuchni.pl