SERTOP – pierniczki

Składniki na pierniczki:


  • 200 ml miodu

  • 100 ml masła

  • 250 ml mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka przyprawy do pierników



Składniki na polewę:

  • 100g serka topionego marki SERTOP (np. Edam)
  • 50g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo: pokruszone orzechy włoskie

Przygotowanie. Miód i masło topimy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy pozostały składniki, wyrabiamy ciasto i wkładamy je na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy pomiędzy 2 arkuszami papieru na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy dowolne wzory, a następnie wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut (180 stopni).

Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie wylewamy na pierniczki. Dekorujemy orzechami.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl lub www.serkiwkuchni.pl


Współpraca