Sertop - pita wegetariańska

Składniki:
- 2 pity pszenne
- Ser topiony plastry 130 g Złoty Ementaler
- 2 duże czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 4 - 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- garść sałaty roszponki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy przez ok. 5-7 minut. Dodajemy miód i ocet balsamiczny. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odparowujemy ocet na małym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy na paski suszone pomidory. Na patelni grillowej podgrzewamy pitę, aż się lekko zarumieni, następnie rozcinamy ją w połowie, tak aby powstała kieszonka. Wkładamy do niej paski z pomidorów suszonych, karmelizowaną cebulę i zrolowane plasterki sera topionego Złoty Ementaler. Ponownie kładziemy pitę z zawartością na patelni i podgrzewamy ją z obu stron po 2-3 minuty, aż do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy listki roszponki.
Więcej przepisów na www.sertop.com.pl i www.serkiwkuchni.pl