SERTOP – Pizzerinki Margherita z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią

Składniki ciasta do pizzy:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3-4 g drożdży instant (w proszku)
Dodatki:
- kilka listków świeżej bazyli
- 50 g oliwek czarnych pokrojonych w plasterki
- kilka plastrów sera topionego Cheddar SERTOP
- ulubiony sos do posmarowania pizzerinek
Przygotowanie. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodaje-my sól, cukier i oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się w jednolite, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyro-śnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Rozgniatamy dłońmi ciasto na gruby placek, po czym rozciągamy je tak, aby powstał placek o grubości ok. 0,5 centymetra. Wycinamy foremką małe placki, rozkładamy je na blaszce, smarujemy sosem, a następnie kładziemy na nich plasterki sera i pokrojone oliwki. Pizzerinki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C) i pieczemy przez ok. 15-20 minut. Upieczone pizzerinki dekorujemy świeżą bazylią.
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl