SERTOP – Pizzerinki Margherita z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią

Składniki ciasta do pizzy:


  • 1,5 szklanki mąki pszennej




  • 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody




  • 2 łyżki oliwy z oliwek




  • 1/2 łyżeczki soli




  • 1/2 łyżeczki cukru




  • 3-4 g drożdży instant (w proszku)



Dodatki:

  • kilka listków świeżej bazyli
  • 50 g oliwek czarnych pokrojonych w plasterki
  • kilka plastrów sera topionego Cheddar SERTOP
  • ulubiony sos do posmarowania pizzerinek

Przygotowanie. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodaje-my sól, cukier i oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się w jednolite, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyro-śnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Rozgniatamy dłońmi ciasto na gruby placek, po czym rozciągamy je tak, aby powstał placek o grubości ok. 0,5 centymetra. Wycinamy foremką małe placki, rozkładamy je na blaszce, smarujemy sosem, a następnie kładziemy na nich plasterki sera i pokrojone oliwki. Pizzerinki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C) i pieczemy przez ok. 15-20 minut. Upieczone pizzerinki dekorujemy świeżą bazylią.

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl

 


Współpraca