Sertop – przepis na pasztet jajeczny z plastrami sera topionego

Składniki:


  • 10 jajek ugotowanych na twardo

  • 1 jajko surowe

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 pęczek zielonej cebulki

  • sól i pieprz do smaku

  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 75 g suszonych pomidorów

  • ser topiony w plastrach 130 g Cheddar SERTOP



Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość smażymy aż cebula się zeszkli. W osobnym naczyniu oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Ugotowane wcześniej jajka ścieramy na tarce. Dodajemy do nich usmażoną cebulę, posiekaną zieloną cebulkę, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz dwie łyżki śmietany, surowe żółtko i gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na sam koniec masę jajeczną mieszamy z ubitym białkiem. Połowę masy przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem dokładnie ją ugniatając. Następnie na wierzchu tak przygotowanej masy układamy plastry sera topionego Cheddar i kolejną warstwę masy jajecznej. Całość wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 35 min. Wyciągamy pasztet z piekarnika i na wierzchu układamy kolejne plastry sera topionego. Powtórnie zapiekamy przez ok. 10 min., aż ser się rozpuści. Gotowy pasztet można jeść na ciepło lub na zimno.

Więcej na : www.sertop.pl i www.serkiwkuchni.pl


Współpraca