Sertop – przepis na polędwiczkę z dorsza z kurkami i sosem serowo-porowym

Składniki:


  • 180 g dorsza

  • 80 g masła klarowanego

  • 100 g pokrojonego pora

  • 100 g świeżych kurek

  • 150 g serka topionego

  • 150 ml słodkiej śmietany

  • 80 g mąki pszennej

  • sól i pieprz czerwony do smaku

  • pietruszka zielona do dekoracji

Przygotowanie:

Dorsza przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obtaczamy go w mące i smażymy na maśle na złoty kolor. Pokrojonego pora szklimy z kurkami na odrobinie masła z solą i pieprzem czerwonym. Dodajemy śmietankę i serek topiony. Tak uzyskujemy sos serowo – porowy. Usmażonego dorsza układamy na kurkach, polewamy odrobiną sosu i dekorujemy natką pietruszki.

Więcej na www.sertop.pl i www.serkiwkuchni.pl


Współpraca