Sertop – przepis na polędwiczkę z dorsza z kurkami i sosem serowo-porowym
Składniki:
- 180 g dorsza
- 80 g masła klarowanego
- 100 g pokrojonego pora
- 100 g świeżych kurek
- 150 g serka topionego
- 150 ml słodkiej śmietany
- 80 g mąki pszennej
- sól i pieprz czerwony do smaku
- pietruszka zielona do dekoracji
Przygotowanie:
Dorsza przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obtaczamy go w mące i smażymy na maśle na złoty kolor. Pokrojonego pora szklimy z kurkami na odrobinie masła z solą i pieprzem czerwonym. Dodajemy śmietankę i serek topiony. Tak uzyskujemy sos serowo – porowy. Usmażonego dorsza układamy na kurkach, polewamy odrobiną sosu i dekorujemy natką pietruszki.
Więcej na www.sertop.pl i www.serkiwkuchni.pl