Sertop – przepis na serowe risotto

Składniki:

1 szklanka ryżu arborio




  • 250 g wędzonej piersi z kurczaka

  • 1 cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 500 ml bulionu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • garść fasolki szparagowej

  • garść groszku zielonego

  • 150 g pieczarek

  • ser topiony w plastrach 130 g Złoty Ementaler SERTOP

  • 200 ml białego wina

  • kilka oliwek z zalewy

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki



Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, chwilę smażymy dodajemy ryż i mieszamy. Gdy ryż zacznie robić się przezroczysty dodajemy wino i gotujemy co jakiś czas mieszając. Gdy wino lekko odparuje dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy, aż płyn odparuje, mieszają co jakiś czas, aby ryż nie przywarł do dna. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, fasolkę i groszek. Po chwili dodajemy poszarpane plastry sera topionego w plastrach Złoty Ementaler SERTOP i mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia i odkładamy na 3-5 minut. Podajemy z oliwkami i posiekaną natką pietruszki.

Więcej na www.sertop.pl i www.serkiwkuchni.pl


Współpraca