Sertop – przepis na serowe risotto
Składniki:
1 szklanka ryżu arborio
- 250 g wędzonej piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść fasolki szparagowej
- garść groszku zielonego
- 150 g pieczarek
- ser topiony w plastrach 130 g Złoty Ementaler SERTOP
- 200 ml białego wina
- kilka oliwek z zalewy
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, chwilę smażymy dodajemy ryż i mieszamy. Gdy ryż zacznie robić się przezroczysty dodajemy wino i gotujemy co jakiś czas mieszając. Gdy wino lekko odparuje dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy, aż płyn odparuje, mieszają co jakiś czas, aby ryż nie przywarł do dna. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, fasolkę i groszek. Po chwili dodajemy poszarpane plastry sera topionego w plastrach Złoty Ementaler SERTOP i mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia i odkładamy na 3-5 minut. Podajemy z oliwkami i posiekaną natką pietruszki.
Więcej na www.sertop.pl i www.serkiwkuchni.pl