SERTOP – Rogaliki serowe

Składniki:
- 250g mąki
- 100g margaryny
- 200g serka topionego firmy SERTOP (np.: tylżycki, cheddar, z papryką, gouda)
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ziaren sezamu, maku lub kminku do posypania
- 1 żółtko do smarowania
- przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie.
Mąkę, margarynę, serek topiony i przyprawy posiekać i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie odkrawać ciasto po kawałku i formować wałeczki w kształcie rogalika każdy naciąć lekko nożem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą i posypać ziarnami sezamu, maku lub kminku. Piec w temperaturze 180 – 200 stopni około 25 minut, aż będą złociste. Można podawać jako dodatek do zup.
Więcej inspiracji na www.serkiwkuchni.pl