SERTOP – Rogaliki serowe

Składniki:


  • 250g mąki

  • 100g margaryny

  • 200g serka topionego firmy SERTOP (np.: tylżycki, cheddar, z papryką, gouda)

  • ¼ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki ziaren sezamu, maku lub kminku do posypania

  • 1 żółtko do smarowania

  • przyprawy (sól, pieprz)



Przygotowanie.

Mąkę, margarynę, serek topiony i przyprawy posiekać i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie odkrawać ciasto po kawałku i formować wałeczki w kształcie rogalika każdy naciąć lekko nożem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą i posypać ziarnami sezamu, maku lub kminku. Piec w temperaturze 180 – 200 stopni około 25 minut, aż będą złociste. Można podawać jako dodatek do zup.

Więcej inspiracji na www.serkiwkuchni.pl


Współpraca