SERTOP – Serowe curry z kurczakiem, dynią, jabłkiem i chili

Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 pałka z kurczaka (opcjonalnie)
- 100 g dyni bez skóry
- 1 duże jabłko
- 6 plasterków sera topionego w plastrach Gouda SERTOP
- 100 g ryżu
- 80 g masła klarowanego SERTOP
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz
- szczypta cynamonu mielonego
- szczypta chili w proszku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
Przygotowanie. Filet z kurczaka i pałkę z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. W osolonej wrzącej wodzie gotujemy ryż do miękkości. W rondelku rozpuszczamy masło, przysmażamy dynię pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę: pierś z kurczaka oraz jabłko. Wszystko przez chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy mleczko kokosowe i śmietanę. Dodajemy przyprawy: curry, cynamon, sól, pieprz, chili w proszku i kawałki sera. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min. W międzyczasie w piekarniku lub opiekaczu pieczemy pałkę z kurczaka na złocisty kolor. Na talerzu układamy ryż, dodając do niego nasze aromatyczne serowe curry oraz złocistą pałkę z kurczaka.