SERTOP – Serowe curry z kurczakiem, dynią, jabłkiem i chili

Składniki:




  • 1 duża pierś z kurczaka

  • 1 pałka z kurczaka (opcjonalnie)

  • 100 g dyni bez skóry

  • 1 duże jabłko

  • 6 plasterków sera topionego w plastrach Gouda SERTOP

  • 100 g ryżu

  • 80 g masła klarowanego SERTOP

  • 100 ml mleczka kokosowego

  • 100 ml śmietany 30%

  • 2 łyżeczki curry

  • sól i pieprz

  • szczypta cynamonu mielonego

  • szczypta chili w proszku

  • 1 łyżeczka papryki czerwonej



Przygotowanie. Filet z kurczaka i pałkę z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. W osolonej wrzącej wodzie gotujemy ryż do miękkości. W rondelku rozpuszczamy masło, przysmażamy dynię pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę: pierś z kurczaka oraz jabłko. Wszystko przez chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy mleczko kokosowe i śmietanę. Dodajemy przyprawy: curry, cynamon, sól, pieprz, chili w proszku i kawałki sera. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min. W międzyczasie w piekarniku lub opiekaczu pieczemy pałkę z kurczaka na złocisty kolor. Na talerzu układamy ryż, dodając do niego nasze aromatyczne serowe curry oraz złocistą pałkę z kurczaka.


Współpraca