Sertop – serowy pasztet z królika

Składniki


  • ćwiartka królika

  • 2 liście laurowe

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • 1 łyżka majeranku

  • 4 kulki jałowca

  • ½ łyżeczki soli

  • 1 cebula

  • kilka kulek czarnego pieprzu

  • 100g serka topionego Złoty Ementaler

  • Do smaku: sól, pieprz, majeranek



Sposób przygotowania

Królika wkładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, majeranek oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Całość intensywnie podgrzewamy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3h do momentu, aż królik będzie się rozpadał. Gotowe mięso obieramy z kości, rozdrabiamy je widelcem i przekładamy do słoiczka. Z bulionu, wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, dodajemy serek, całość zagotowujemy do momentu, aż serek się częściowo rozpuści. Dodajemy sól, pieprz, dodatkową porcję majeranku (do smaku). Gotową mieszanką zalewamy mięso w słoiczku. Tak przygotowany pasztet studzimy i odstawiamy na noc do lodówki.

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl


Współpraca