Sertop – serowy pasztet z królika
Składniki
- ćwiartka królika
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 4 kulki jałowca
- ½ łyżeczki soli
- 1 cebula
- kilka kulek czarnego pieprzu
- 100g serka topionego Złoty Ementaler
- Do smaku: sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania
Królika wkładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, majeranek oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Całość intensywnie podgrzewamy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3h do momentu, aż królik będzie się rozpadał. Gotowe mięso obieramy z kości, rozdrabiamy je widelcem i przekładamy do słoiczka. Z bulionu, wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, dodajemy serek, całość zagotowujemy do momentu, aż serek się częściowo rozpuści. Dodajemy sól, pieprz, dodatkową porcję majeranku (do smaku). Gotową mieszanką zalewamy mięso w słoiczku. Tak przygotowany pasztet studzimy i odstawiamy na noc do lodówki.
Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl