SERTOP – zapiekana ryba z brokułami i serem
Składniki dla 2-4 osób:
100g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulką SERTOP
- 4 kawałki świeżej ryby np. dorsz
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
- kilka łyżek drobno pokrojonego szczypiorku
- 10 brokułów
Przygotowanie:
Rybę oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
Brokuły wrzucamy do wrzątku. Po ok. 3-4 minutach przecedzamy je przez sitko i zalewamy lodowatą wodą, a następnie dzielimy na pojedyncze różyczki lub kroimy nożem. 3-4 różyczki zostawiamy do ozdoby.
Masło topimy z mąką w rondelku, aż do uzyskania zasmażki. Do gorącej mieszanki wlewamy mleko i intensywnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy pokrojony serek i gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia mieszanki i rozpuszczenia serka.
Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia. Brokuły i szczypiorek dodajemy do rondelka, mieszamy, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy rybę. Całość pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180stopni) przez ok. 15 minut. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl