SERTOP – zapiekana ryba z brokułami i serem

Składniki dla 2-4 osób:

100g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulką SERTOP




  • 4 kawałki świeżej ryby np. dorsz

  • 1 kopiasta łyżka masła

  • 1 kopiasta łyżka mąki

  • 1,5 szklanki mleka

  • sól, pieprz do smaku

  • kilka łyżek drobno pokrojonego szczypiorku

  • 10 brokułów



Przygotowanie:

Rybę oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Brokuły wrzucamy do wrzątku. Po ok. 3-4 minutach przecedzamy je przez sitko i zalewamy lodowatą wodą, a następnie dzielimy na pojedyncze różyczki lub kroimy nożem. 3-4 różyczki zostawiamy do ozdoby.

Masło topimy z mąką w rondelku, aż do uzyskania zasmażki. Do gorącej mieszanki wlewamy mleko i intensywnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy pokrojony serek i gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia mieszanki i rozpuszczenia serka.

Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia. Brokuły i szczypiorek dodajemy do rondelka, mieszamy, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy rybę. Całość pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180stopni) przez ok. 15 minut. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl


Współpraca