SERTOP – zupa dyniowa

Składniki dla 2 osób:


  • 150ml pieczonej dyni makaronowej

  • 1l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)

  • 1/3 dużego pora

  • 1 duża cebula

  • 100g serka topionego Edam marki SERTOP

  • 1-2 łyżki świeżego tymianku

  • Sól, pieprz do smaku

  • 1 łyżka masła

  • Do dekoracji: natka pietruszki



Przygotowanie:

Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 150ml. Cebulę obieramy i razem z porem kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy bulion, dynię i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, dodając pod koniec gotowania pokrojony serek. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dekorujemy natką pietruszki.

RADA:

  1. Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
  2. Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Współpraca