SERTOP – zupa dyniowa
Składniki dla 2 osób:
- 150ml pieczonej dyni makaronowej
- 1l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)
- 1/3 dużego pora
- 1 duża cebula
- 100g serka topionego Edam marki SERTOP
- 1-2 łyżki świeżego tymianku
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- Do dekoracji: natka pietruszki
Przygotowanie:
Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 150ml. Cebulę obieramy i razem z porem kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy bulion, dynię i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, dodając pod koniec gotowania pokrojony serek. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dekorujemy natką pietruszki.
RADA:
- Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
- Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.