Sezonowany antrykot wołowy podany z serkiem Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

Czas przygotowania 20 min. Porcja dla 4 osób



Składniki:




  • 4 pomidory (np. malinowe)

  • 200 g bobu

  • 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu

  • 4 fileciki anchois

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 łyżki listków estragonu (świeży)

  • 4 kromki chleba pszenno-żytniego

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu z białego wina

  • Sól i pieprz



Sposób przygotowania:

Wszystkie pomidory pokrój na małe kawałki i przełóż je do miski. Dodaj cebulę pokrojoną na mandolinie w cieniutkie plasterki. Wlej oliwę, ocet i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) podsmaż steki z obu stron (ok. 2-3 min. w zależności od grubości steków i oczekiwanego stopnia wysmażenia, zalecany medium rare). Odstaw steki na 1 min., aby „odpoczęły”. Po tym czasie przełóż steki na talerze i na każdy nałóż sporą łyżeczkę serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu. Serwuj z sałatką z pomidorów.

 


Współpraca